Beaufort

22.50 lei

Brânza simbol a regiunii Savoie din Alpii francezi, este produsă exclusiv din laptele nepasteurizat al bovinelor hrănite pe pășunile bogate în iarbă și flori cu parfum proaspăt de munte.
Rasele locale de vaci Abondance și Tarine, oferă un lapte dulce și aromat din care fermierii locali produc roțile de Beaufort, care apoi se maturează între 5 și 18 luni. Acestea sunt în general de mari dimensiuni, ajungând până la diametrul de 75 cm, cu înălțimea de 16 cm și greutatea de 70 kg! Semnul lor distinctiv este marginea concavă, obținută prin presarea cu forme speciale din lemn, realizate astfel în mod tradițional pentru a ușura transportul prin legarea cu funii trecute peste circumferința roții și prinse de spatele măgarilor cărăuși.
Cel produs din laptele unei singure turme, în cabane aflate la altitudini de peste 1.500 m, poartă denumirea de Beaufort d’Alpage, cel produs vara Beaufort d’été, iar cel produs iarna Beaufort d’Hiver.
Este o brânză de consistență densă, tare dar cremoasă, fără ochiuri sau crăpături în masa pastei, cu aromă bogată și complexă, vegetală, ce amintește de flora montană.

 

Descriere

Pairing Băuturi: Vin roșu (Syrah, Pinot Noir); Vin alb (Chardonnay, Riesling).

Servire / pairing culinar:

Savurat împreună cu un pahar de Syrah, al cărui caracter ușor piperat scoate în evidență notele fructate specifice unui Beaufort d’été. Poate fi și inclus într-un savuros fondue savoyarde.

Intensitate gust
Intensitate aromă

Informații suplimentare

Lapte

vacă

Textură

Tratament lapte

Crud

Țara de origine