Comté 14luni

15.70 lei

Una dintre cele mai populare și consumate brânzeturi din Franța, Comté se situează pe prima poziție între toate brânzeturile deținătoare de AOP (Appellation d’origine protégée) din punct de vedere al volumului, cu o producție anuală de peste 60.000 tone. Este fabricată exclusiv din laptele crud al vacilor de rasă Montbéliarde și Simmental, în masivul Jura din estul țării, în regiunile Franche-Comté și Rhône-Alpes. În mod tradițional, se produce în cooperative denumite ”fruitière”, ce reunesc în jur de două zeci de ferme fiecare.
Este o brânză de mari dimensiuni, fiecare roată cântărind între 35 kg și 40 kg, pentru care sunt necesari peste 500 litri de lapte, respectiv producția zilnică a cel puțin 30 de animale.
În fazele inițiale de maturare, fiecare lot de Comté este testat de o comisie de evaluare independentă care punctează calitatea, nota maximă fiind 20. În urma notării, roțile cu punctaj de sub 12 nu primesc dreptul de a fi numite ”Comté” (urmând a fi vândute sub alte denumiri), cele cu punctaj între 12 și 14 primesc o bandă scrisă cu maro pe lateral, iar cele mai bune, cu punctaj peste 15, primesc o bandă specifică de culoare verde. Astfel, fiecare cumpărător are o indicație directă asupra calității brânzei respective și se asigură un sistem de urmărire a calității.
Maturarea durează minim 4 luni și poate fi făcută până la mai mult de 24 de luni. Aromele specifice identificate sunt cele fructate, floarale, de alune sau unt caramelizat și devin mai intense pe măsura maturării, ca și textura ce evoluează de la elastică și cremoasă până la tare și casantă.

 

Descriere

Pairing Băuturi: Vin Jaune Cotes du Jura (din struguri Savagnin), Chardonnay sau Chenin Blanc.

Servire / pairing culinar:

În sandwichuri, Croque-uri, gratinată în preparate la cuptor, supă de ceapă, quiche-uri sau tarte. Ideală și pentru fondue.

Intensitate gust
Intensitate aromă

Informații suplimentare

Lapte

vacă

Textură

Tratament lapte

Crud

Țara de origine

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Comté 14luni”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *